След като Музикаутор“ изпрати писмо до американския посланик в България –

...
След като Музикаутор“ изпрати писмо до американския посланик в България –
Коментари Харесай

Кино Арена отвърна на нападките срещу тях

След като  " Музикаутор “ изпрати писмо до американския дипломат в България – Херо Мустафа, с цел да я запознае с проблем за неуредени права на " Кино Арена “ за музикални творби, последва и отговор на киното.

Във връзка с обява на уеб страницата на МУЗИКАУТОР от 10.01.2023 година за адресирано писмо до Н. Пр. Херо Мустафа, дипломат на Съединени американски щати в България с изказвания, че от 2019 година КИНО АРЕНА БЪЛГАРИЯ ЕООД отказвало да заплати дължимото на създателите на музикални творби заплащане като " ощетявало основателите на интелектуален труд от американската страна “, и последвали публикации в разнообразни медии, държим да изразим следната позиция:

Изнесените изказвания, че от 2019 година КИНО АРЕНА отказвало да заплаща авторски хонорари за потребление по време на прожекциите в киносалоните си кино музика са погрешни. Кино Арена беше първата огромна верига киносалони на територията на Република България, която още през януари 2016 год. подписа с организацията за групово ръководство на авторски права Музикаутор контракт за разрешаване на потребление на музика, включена във филми, показвани на обществени места, както и за потребление на музика преди, по време и след прожекции. Договорът изтече в края на 2019 година

Последвалата през 2020 година пандемия от Ковид 19 по справедливи аргументи отсрочи започването на договаряния сред страните по нов контракт и споразумяване на взаимоотношенията им по изтеклия контракт. В хода на последвалите договаряния в обстановка на тежка рецесия в киноиндустрията, подбудена от пандемията, точно МУЗИКАУТОР прояви недобросъвестно държание, като не отразяваше правилно постигнатите договорености и се опитваше посредством напън и като организация, заемаща господстващо състояние на пазара, да дефинира едностранно условия.

Безуспешни се оказаха и опитите на браншовата организация на кината в България - СДРУЖЕНИЕ " АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ КИНОСАЛОНИ “, ЕИК 205893543, чиито член сме, да подписа браншово съглашение с МУЗИКАУТОР. И до сегашния миг, към този момент близо 9 месеца, МУЗИАКУТОР не е предложило на браншовата организация съглашение, с което да се уредят връзките на браншово равнище.

В несъгласие с добросъвестността при водене на договаряния през м. юни 2022 година МУЗИКАУТОР се обърна към съд с искания, които напълно оспорваме. Делото е на първа инстанция, като следва развиване на производството и събиране на доказателства. С оглед стадия на разглеждане на правосъдния спор намираме, че подхванатите стъпки от МУЗИКАУТОР са забранен и недодялан опит да се повлияе при образуването на решение на правосъдния състав.

В допълнение намираме за извънредно несвоевременно адресирането на въпроси, свързани с гражданско- юридически спор към което и да е посолство, в това число американското. Компетентен да се произнесе в тази ситуация при висящо дело, е само съдът. При неналичието на изговаряне от негова страна с влезнало в действие решение, изказванията на МУЗИКАУТОР могат да бъдат квалифицирани единствено като голословни такива.

КИНО АРЕНА твърдо се опълчва на дейностите на МУЗИКАУТОР, с които злонамерено се цели образуване на неправилно публично мнение и неприемлив напън. Нещо повече. С недоказаните си нападки МУЗИКАУТОР директно нанася вреди на комерсиалната известност на Кино Арена и ни лишава от изгоди, за което считаме без веселба да потърсим обезщетение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР